Porcja:291 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 4 porcje:

  • 200 g polędwicy wołowej
  • 5 łyżek oliwy
  • łyżka posiekanego tymianku
  • łyżka posiekanego rozmarynu
  • pokruszony liść laurowy
  • 2 garście szpinaku
  • 2 garście liści botwiny
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku
  • 4 ciabatty
  • 4 łyżki musztardy francuskiej
  • 6 łyżek majonezu
  • sól
  • pieprz

Polędwicę (należy wyjąć ją z lodówki co najmniej na 30 minut przed pieczeniem) posmarować 2 łyżkami oliwy, solą, pieprzem i ziołami. Piec 30 minut w 200°C. Odstawić do ostygnięcia. Szpinak i botwinę opłukać, osuszyć. Resztę oliwy wymieszać z octem i wyciśniętym czosnkiem. Dodać sól i pieprz do smaku. Liście ułożyć na talerzu. Skropić sosem i wymieszać. Polędwicę pokroić na cienkie plastry. Ciabatty przekroić na pół, na każdej kromce ułożyć po plastrze mięsa. Udekorować musztardą i majonezem. Podawać z sałatką.