Porcja: 472 kcal

Przygotowanie: 25 minut

Na 8 porcji

  • 500 g wątróbek drobiowych
  • 2 cebule
  • 200 g masła
  • 4 jajka
  • 50 ml koniaku lub brandy
  • masło do formy
  • sól
  • pieprz

Wątróbki opłukać, oczyścić z włókien. Cebule obrać, pokroić w kostkę. Podsmażyć na łyż-ce masła. Dodać wątróbki. Wszystko smażyć na mocnym ogniu 3–4 minuty (wątróbki muszą być krwiste). Wystudzić. Pozostałe masło rozpuścić. Podsmażone wątróbki z cebulą i masłem włożyć do blendera, dodać jajka, alkohol i przyprawy. Zmiksować na gładką masę i przelać do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego. Piec 20–30 minut w 140°C. Podawać z żurawiną.