Dla 8 osób

  • 750 g podwójnie mielonego twarogu
  • 100 g masła
  • 3 żółtka
  • sos tabasco
  • 1/2 szklanki śmietanki
  • 5 ogórków
  • po 2 łyżki posiekanej natki i szczypiorku
  • biały pieprz, sól

4 ogórki obrać. Pokroić w kostkę. Żółtka ubić ze szczyptą soli, dolać śmietankę. Ubijać na parze. Dodać stopione masło. Gdy masa zgęstnieje, ostudzić. Cały czas ubijając, dodawać po łyżce ser. Wymieszać z ogórkiem i zieleniną. Doprawić tabasco, pieprzem i solą. Masę przełożyć do wyłożonej przezroczystą folią salaterki. Przykryć talerzykiem i obciążyć. Wstawić na 24 godziny do lodówki. Wyjąć z salaterki. Udekorować pokrojonym w plasterki ogórkiem.