SKŁADNIKI NA 12 SZTUK

20 dag mąki
szklanka mleka 
szklanka wody mineralnej
14 jajek
cukinia 
3 łyżki masła 
łyżka oliwy 
olej do smażenia 
sól, pieprz

Mąkę, 2 jajka, oliwę, szczyptę soli, wodę i mleko ubić trzepaczką lub zmiksować na jednolitą masę. Odstawić na 30 minut (jeśli ciasto jest za gęste, dodać trochę wody).
Pozostałe jajka lekko roztrzepać. Cukinię umyć, osuszyć, pokroić na cienkie paski lub plasterki. Masło stopić na patelni, włożyć cukinię, przesmażyć. Wlać roztrzepane jajka, oprószyć solą i pieprzem, smażyć, aż jajka się zetną. Nie mieszać, tylko odwracać po kawałku za pomocą łopatki.
Olej rozgrzać na patelni, usmażyć 12 naleśników. Jajecznicę z cukinią rozłożyć na naleśnikach, złożyć na pół.

NASZA RADA 

Do jajecznicy możemy dodać 10 dag bekonu pokrojonego w kostkę lub kiełbasę czy szynkę pokrojone na plasterki, 5 dag kurek uduszonych w śmietanie lub pieczarek usmażonych na maśle. Również 10 dag wędzonego łososia, 4 łyżki ugotowanego zielonego groszku lub 10 dag pokruszonego sera rokpol wzbogaci smak naszej przekąski.