SKŁADNIKI NA 8 SZTUK

  • 20 dag mąki 
  • 2 jajka
  • 4 łyżki oleju
  • 1/2 kg tłustego twarogu
  • torebka cukru waniliowego 
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 3 czubate łyżki cukru 
  • 4 banany 
  • 5 dag pistacji 
  • 2/3 szklanki śmietany 22%
  • żółtko
  • łyżeczka cynamonu
  • sól

Mąkę wymieszać ze szczyptą soli. Dolewać stopniowo 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, cały czas mieszając. Wbić jajka, wymieszać. Olej rozgrzać na patelni, wlać 1/8 ciasta, smażyć 2-3 minuty, odwrócić i smażyć jeszcze 2-3 minuty. Tak samo usmażyć jeszcze 7 naleśników.
Twaróg zmiksować z sokiem z cytryny, cukrem i połową cukru waniliowego. Banany obrać, pokroić w plasterki. 2/3 bananów wymieszać z masą serową. Kremem posmarować naleśniki, złożyć w chusteczkę.
Pistacje grubo posiekać. Naleśniki położyć w natłuszczonej formie, obłożyć resztą bananów, posypać pistacjami. Śmietanę wymieszać z żółtkiem, pozostałym cukrem waniliowym i cynamonem, polać naleśniki. Piec 20-25 minut w temp. 200°C.

Naleśniki na słodko możemy podawać także z sosami lub przecierami owocowymi, sosem czekoladowym albo orzechowym.