porcja: 481 kcal

przygotowanie: 25 minut

na 6 porcji:

  • 450 g białej mąki chlebowej
  • 10 g suszonych drożdży
  • 4 łyżki oliwy
  • 300 g rozmrożonego szpinaku
  • 100 g rukoli
  • kilka listków bazylii
  • 120 g suszonych pomidorów w oleju
  • 250 g mozzarelli
  • sól
  • pieprz

Mąkę i drożdże przesiać do miski. Wlać 3 łyżki oliwy i 300 ml ciepłej wody. Zagnieść ciasto. Posmarować je częścią pozostałej oliwy. Odstawić na ok. 1,5 godziny do wyrośnięcia. Szpinak odcisnąć. Rukolę i bazylię posiekać. Pomidory pokroić w kawałki. Mozzarellę pociąć w kostkę. Razem z rukolą, bazylią i pomidorami dodać do szpinaku. Wymieszać. Do-prawić solą i pieprzem. Ciasto zagnieść. Podzielić na 2 części – większą i mniejszą. Większą rozwałkować. Wylepić nią posmarowaną resztą oliwy tortownicę. Obłożyć nadzieniem. Pozostałe ciasto rozwał-kować. Przykryć nim nadzienie. Boki zlepić, zwilżając brzegi ciasta wodą. Piec ok. 30 minut w 220°C.