SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 3 jajka
  • 40 dag sera białego
  • 15 dag wędzonego boczku
  • mąka do podsypania
  • sól
  • łyżka oleju

Mąkę przesiać na stolnicę, wbić jajka, dodać szczyptę soli i 6-8 łyżek wody. Składniki wymieszać, zagnieść na dość twarde ciasto. Starannie wyrobić.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąką stolnicę, cienko rozwałkować, zostawić na 30 minut do przeschnięcia.
Przeschnięte ciasto posypać mąką, pokroić na pasy szerokości 8-10 cm, poukładać jeden na drugim i pokroić w poprzek na wąskie paseczki. Makaron rozrzucić na stolnicy.
Boczek pokroić w kostkę, włożyć na suchą, rozgrzaną patelnię, wytopić i zrumienić. Ser pokruszyć.
Zagotować dużą ilość osolonej wody z łyżką oleju, wrzucić makaron, zamieszać, gotować kilka minut od wypłynięcia. Odcedzić, wyłożyć na talerze. Makaron polać wytopionym tłuszczem, posypać serem i skwarkami z boczku, ewentualnie oprószyć solą, wymieszać.
Danie można oczywiście także przyrządzić z gotowego makaronu (40 dag), najlepiej z szerokich wstążek. Będzie ostrzejsze w smaku i bardziej sycące, jeśli każdą porcję posypiemy łyżką żółtego sera startego na drobnej tarce (sokół, parmezan).