Substancja magiczna?
Zgodnie z tradycją, na wigilijnym stole nie może zabraknąć miodu, gdyż uchodził on za symbol miłości, szczęścia i obfitości. Wierzono, że jako substancja magiczna, miód zapewnia dostatek i chroni przed złem, a spożyty w Wigilię Bożego Narodzenia przyniesie długie życie i radość. Pamiętaj, by w tegoroczne święta w Twoim domu nie zabrakło złotych, słodkich kropli.   

Miód miodowi nierówny
Możemy wybierać spośród aromatycznych miodów nektarowych (kwiatowych), spadziowych (powstałych z wydzieliny mszyc, czyli tak zwanej spadzi, występującej na liściach drzew iglastych i liściastych) lub mieszanych (nektarowo-spadziowych) w różnych proporcjach.  

Jaki miód na prezent?
Szukając słodkiego, miodowego prezentu, warto się trochę natrudzić. Bardzo atrakcyjną odmianą jest miód cząbrowy, o charakterystycznym pieprzowo-ziołowym, ostrym smaku i aromacie kwiatu cząbru. Jego unikalność wynika ze szczególnie wysokiej zawartości wolnych aminokwasów i silnych właściwości antyseptycznych i antybiotycznych. Miód cząbrowy warto przywieźć z wakacji w Chorwacji lub poszukać go podczas wyprawy na Kujawy.  

Dla dzieci
Wybierając miód dla dzieci, pamiętajmy, że nie należy podawać go maluchom poniżej 1-ego roku życia. Starszakom posmakują z pewnością bardzo łagodne miody malinowe i akacjowe lub, należący do najsłodszych, miód mniszkowy. Dobrym upominkiem dla każdego będzie miód wrzosowy.  

Słodkie wypieki
Doskonałym prezentem będzie własnoręcznie przygotowane ciasto, na przykład staropolski piernik na miodzie. Zgodnie z tradycyjnymi recepturami, aby jego smak i aromat zyskały charakterystyczną głębię, powinien dojrzewać przynajmniej miesiąc! Jeśli przegapiłaś moment odpowiednio wczesnego przygotowania ciasta na piernik - podaj pyszny miodownik! Sięgając po sprawdzone składniki wysokiej jakości, zapewnisz sobie kulinarny sukces. Koniecznie wypróbuj margarynę Palma z Murzynkiem Z.T. Bielmar, której złotą obwolutę z pewnością pamiętasz z rodzinnego domu.


Inspirujący przepis na tradycyjny polski miodownik znajdziesz tutaj  

Zobacz także:

*** Palma z Murzynkiem Z.T. „Bielmar” to pełnotłusta (80% tłuszczu) margaryna kulinarna produkowana na bazie oleju palmowego, komponowana według tej samej receptury od 40 lat. Zawiera ukwaszone mleko, witaminy A, D3 oraz naturalną witaminę E. Nadaje ciastu pożądaną konsystencję i kruchość, zapewnia też dłuższą świeżość. Doskonale sprawdza się także jako podstawa mas, kremów i polew. Margaryna Palma z Murzynkiem jest dostępna w kostkach o gramaturze 250 g, w sugerowanej cenie det. ok. 2 zł/szt.