SKŁADNIKI:
● 1/2 l mleka 3,2%
● 1/2 l słodkiej śmietanki
● laska wanilii
● 6 żółtek
● 15 dag cukru
SOS:
● 20 dag truskawek
● 3 łyżki cukru waniliowego
● 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
● orzechy włoskie
● mięta

Mleko, śmietankę i rozciętą laskę wanilii podgrzej prawie do zagotowania. Przykryj na 15 min, przecedź. Żółtka utrzyj z cukrem na gładką masę. Mleko ze śmietaną ponownie podgrzej prawie do zagotowania, a następnie cienkim strumieniem wlewaj do utartych żółtek, cały czas miksując. Naczynie wstaw do drugiego, większego, z lodowatą wodą i ubijaj, aż masa zgęstnieje. Przełóż ją do formy, wstaw do zamrażarki. Co jakiś czas mieszaj. Sos: truskawki umyj, osusz, odszypułkuj, miksuj z cukrem waniliowym na najwyższych obrotach ok. 1 min. Wymieszaj z pieprzem. Podawaj lody udekorowane orzechami, miętą, polane sosem.