Dla 4 osób

  • 500 g twarogu
  • 3 jajka
  • 6 łyżek mąki pszennej
  • łyżka mąki ziemniaczanej
  • łyżka masła
  • 1/2 łyżeczki skórki startej z cytryny
  • sól
  • masło i tarta bułka do kraszenia

Ser zemleć. Masło utrzeć z żółtkami, solą i skórką cytrynową i ucierając, wymieszać z serem. Z białek ubić pianę i połączyć z masą serową, dodając mąkę. Z ciasta uformować wałek, spłaszczyć go. Pokroić w ukośne plastry o szerokości ok. 1,5 cm. Pierogi wrzucać na osolony wrzątek. Gdy wypłyną, gotować 3-4 min. Wyjąć łyżką cedzakową na sito. Osączyć. Rozłożyć na talerze. Bułkę do kraszenia podsmażyć na suchej patelni, dodać masło. Gdy się rozpuści, polać pierogi.