Faszerowana cukinia

od 12. miesiąca,
składniki na 1 porcję

  • pół młodej cukinii, mała marchew, pomidor, 4 łyżki posiekanej ugotowanej cielęciny, 4 łyżki ugotowanego ryżu, łyżka natki, łyżeczka oliwy

Cukinię pokroić ukośnie na grube plastry, wydrążyć z nich część miąższu. Marchew zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z ugotowanym mięsem, ryżem i natką pietruszki. Plastry cukinii napełnić farszem. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki i zmiksować z 3–4 łyżkami wody. Powstały sos wlać do rondelka, ułożyć w nim faszerowane plastry cukinii i skropić je oliwą. Dusić pod przykryciem na małym ogniu przez 10–12 minut.

Kotlety rybne z jarzynami

od 10. miesiąca,
składniki na 1 porcję

  • 2-3 różyczki brokułów, 3-4 strąki fasolki, 2 łyżki pokrojonej kalarepki, mały ziemniak, 4 łyżki filetu z ryby morskiej, łyżka tartej bułki, łyżeczka koperku, łyżeczka masła, 2 łyżki jogurtu

Warzywa i pokrojonego w kostkę ziemniaka ugotować. Odsączyć, wywar zatrzymać. Odłożyć ziemniaka, warzywa zmiksować z masłem, jogurtem i odrobiną wywaru. Do rozdrobnionego filetu dodać rozgnieciony widelcem ziemniak, posiekany koperek i tartą bułkę. Uformować 2–3 płaskie kotleciki. Włożyć je do wywaru z warzyw i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut.

Warzywa i jajko w koszulce

od 12. miesiąca,
składniki na 1 porcję

  • 3 różyczki kalafiora, młoda marchewka, 3-4 paski kolorowej papryki, łyżka bobu, jajko, 2-3 gałązki koperku, łyżeczka oliwy, 5-6 łyżek gęstego jogurtu, szklanka wody

W garnku do gotowania na parze zagotować wodę z koperkiem. Marchew obrać i pokroić w talarki. Z bobu zdjąć skórkę. Warzywa ułożyć na wkładce, skropić oliwą, przykryć i gotować na parze do uzyskania miękkości. Jajko umyć i ostrożnie wbić do rondelka z wrzątkiem. Gotować na wolnym ogniu przez 5 minut, aż białko się zetnie. Wyjąć jajko delikatnie łyżką cedzakową. Podawać z warzywami maczanymi w jogurcie.

Paluszki drobiowe z buraczkami

od 10. miesiąca,
składniki na 1 porcję

Zobacz także:

  • mały burak ćwikłowy nmały ziemniak, 4 łyżki ugotowanej i zmielonej piersi z kurczaka, pół surowego żółtka, łyżka kaszy manny, łyżeczka natki, łyżeczka masła, pół szklanki wywaru z włoszczyzny

Do mięsa dodać żółtko, kaszę, posiekaną drobno natkę i odrobinę przegotowanej wody. Z masy uformować 2–3 paluszki. Włożyć je do rondelka, podlać wywarem z włoszczyzny i gotować na małym ogniu przez 10 minut. Buraka i ziemniaka (ze skórką) ugotować, aż będą miękkie. Obrać i zmiksować z masłem i odrobiną wywaru z paluszków.