Dla 4 osób

  • 4 kurze udka
  • 4 pomidory
  • 100 g czarnych oliwek
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • sól, pieprz
  • 4 listki angielskiego ziela
  • 2 łyżki oleju
  • sok z cytryny

Ziele pokruszyć. Udka umyć, osuszyć. Natrzeć sokiem z cytryny i pokruszonym zielem. Oprószyć solą i pieprzem. Odstawić na 15 minut do lodówki. Olej mocno rozgrzać. Podsmażyć na nim z obu stron udka na złoty kolor. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić w ćwiartki. Oliwki osączyć. Ewentualnie przekroić i usunąć pestki. Udka zalać śmietaną. Dusić 25 minut. 10 minut przed końcem duszenia dodać pomidory i oliwki. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem.

Nasze rady

W podobny sposób można przyrządzić kurczaka w całości. Tuszkę poza ziołami i sokiem z cytryny nacieramy też olejem i pieczemy 10 minut w rozgrzanym do 180°C piekarniku. Następnie polewamy śmietaną, przykrywamy folią aluminiową i pieczemy 30 minut. W połowie pieczenia dodajemy oliwki i pomidory.