SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 40 dag sera ricotta lub twarogu
  • 2 jajka
  • łyżka śmietany kremówki
  • 1/2 szklanki mąki
  • szklanka bułki tartej
  • cebula
  • olej
  • 3 dag zmielonych migdałów
  • 2 łyżki ziół (szczypiorek, natka, estragon)
  • pieprz, sól, gałka muszkatołowa

Cebulę obrać, drobno posiekać. Serek ricotta lub twarożek rozgnieść widelcem, wymieszać ze śmietaną kremówką, cebulą, ziołami, przyprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem.

Z masy uformować niewielkie kulki, włożyć na 15 minut do zamrażalnika.

Mąkę wysypać na talerzyk. Jajka roztrzepać. Bułkę tartą wymieszać z mielonymi migdałami, szczyptą soli i pieprzu.

Kulki serowe obtoczyć w mące, następnie w jajku i na koniec w panierce migdałowej. Wstawić na 30 minut do lodówki.

Dużą ilość oleju rozgrzać w głębokiej patelni, usmażyć kulki na złoto, osączyć z tłuszczu. Podawać na ciepło.