JAJECZNICA NABIERZE OSTREGO SMAKU, gdy na widelec nabijesz obrany ząbek czosnku i energicznie zamieszasz nim jajka. W ten sposób będą miały ostrzejszy, ale bardzo ciekawy smak. Innym pomysłem jest dodanie do jajek odrobiny mleka i zupy cebulowej w proszku.

POMIDORY NA DŁUGO ZACHOWAJĄ AROMAT, jeśli ich nie wyziębisz – przechowuj je w lodówce na półce do warzyw. Jeśli są zbyt miękkie, włóż je na 15 minut do zimnej wody – łatwo dadzą się pokroić. Szybko zdejmiesz z nich skórkę, jeżeli przez moment potrzymasz je we wrzątku, a następnie zahartujesz zimną wodą.

PIECZARKI NIE LUBIĄ WODY, stają się w niej gąbczaste. Wystarczy, że przed przyrządzeniem wytrzesz główki wilgotną ściereczką. Natomiast trzonki odetnij i wyrzuć.

SERNIK NIE OPADNIE, jeśli podczas pieczenia wbijesz w ser 1–2 rurki makaronu, aby z ciasta mogła uchodzić para. Ciasto to nie opadnie także  wówczas, jeśli już upieczone pozostawisz na 10–15 minut w wyłączonym piekarniku.

PIECZYWO TOSTOWE POZOSTANIE ŚWIEŻE, a po upieczeniu będzie chrupiące, jeżeli będziesz przechowywać je w lodówce. To uchroni je również przed pleśnieniem.