Porcja: 425 kcal

Przygotowanie: 30 minut

Na 4 porcje

  • 1/2 kg krewetek tygrysich
  • 4 łyżki oliwy łyżka ciemnego sosu sojowego
  • cytryna
  • łyżka czarnego pieprzu marynowanego
  • 1/2 szklanki czarnych oliwek bez pestek
  • 2 ząbki czosnku
  • papryczka chili
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • pęczek świeżych liści bazylii
  • sól

Krewetki opłukać, obrać, pozostawiając ogonki. Oliwę wymieszać z sosem sojowym, sokiem z połowy cytryny i marynowanym pieprzem. Marynatą polać krewetki i wstawić do lodówki na 15 minut. Oliwki drobno pokroić. Czosnek obrać i pokroić w cienkie plasterki. Papryczkę umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż na pół, usunąć nasiona, miąższ pociąć w cienkie plasterki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle z czosnkiem i chili.

Dodać krewetki, oliwki i posiekane liście bazylii. Doprawić solą, zamieszać i smażyć ok. 5 minut. Przed podaniem krewetki skropić resztą soku z cytryny. nasza rada Aby krewetki były bardziej pikantne, można je podsmażyć na ma-śle z odrobinę czerwonego curry.