Składniki na 6 porcji:

  • 80 dag ciemnych winogron
  • 20 dag ciasteczek migdałowych lub biszkoptów
  • 150 ml soku z winogron
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 20 dag twarogu
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 2 łyżki cukru

Winogrona umyć, przepołowić, wyjąć pestki. Sok winogronowy i cytrynowy wymieszać, 3 łyżki odłożyć. Resztę soku dokładnie utrzeć z twarogiem, jogurtem, cukrem i cukrem wanilinowym. Miskę wyłożyć warstwą ciasteczek, skropić je odłożonym sokiem. Włożyć połowę winogron, nałożyć połowę masy serowej, a następnie resztę ciasteczek, winogron i masy. Deser przykryć, wstawić na 2 godziny do lodówki.