PORCJA: 372 kcal

PRZYGOTOWANIE: 25 minut

NA 4 PORCJE:

  • filet z łososia bez skóry (800 g)
  • duży świeży ananas
  • puszka mleka kokosowego
  • wiórki kokosowe
  • czarny sezam
  • sól
  • patyki do szaszłyków
  • olej
  • 150 ml słodkiego sosu chili
  • dżem morelowy
  • pół limonki lub cytryny

Rybę umyj , osusz i pomiętoś dłonią w poszukiwaniu ewentualnych ości. Napotkane usuń. Mięso pokrój w sporą kostkę (ok. 3x3 cm), wrzuć do miski, oprósz solą i zalej kokosowym mlekiem. Odstaw na godzinę. Ananasowi ukręć pióropusz, a owoc przekrój wzdłuż na ćwiartki. Z każdej wytnij zdrewniały rdzeń i odetnij miąższ od skóry. Uzyskany miąższ potnij w kawałki wielkości zbliżonej do kostek łososia i obsyp czarnym sezamem. Rybę osącz na sitku. Do foliowej torebki wsyp wiórki, włóż łososia, zakręć i wytrzęś dokładnie, by pokryć mięso kokosem. Na patyki nadziewaj naprzemiennie rybę w kokosie i ananasa w sezamie. Szaszłyki ułóż na blasze wysmarowanej olejem i wsuń na 30 minut do pieca nagrzanego do 180°C.

Zrób sos: kilka łyżek dżemu morelowego wyłóż na sitko razem z sosem chili i łyżką przetrzyj całość do miski. Dopraw sokiem z l imonki lub cytryny. Podawaj w miseczkach do gorących szaszłyków.