● zamrożone kruche ciasto (ok. 1/2 kg)
● 15 dag pszennego chleba (lub 3-4 kajzerki)
● 3/4 kg pomidorów
● 3 jajka
● 25 dag twarożku śmietankowego
● 10 dag mozzarelli
● łyżka octu winnego
● po łyżce masła i soku z cytryny
● 2 łyżki posiekanej bazylii
● sól, pieprz

Pieczywo pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać, pokroić na małe kawałki. Mozzarellę pokroić w kostkę. Chleb, pomidory i mozzarellę wymieszać, polać octem winnym, dodać posiekaną bazylię, przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Twarożek wymieszać z jajkami i sokiem z cytryny. Sos doprawić.
Ciasto rozwałkować, wylepić natłuszczoną masłem blachę o śr. 26 cm, zostawiając wysokie brzegi. Włożyć masę pomidorową, polać sosem, brzegi ciasta zawinąć do środka, lekko docisnąć. Piec ok. 45 min w temp. 180°C.