Kwas foliowy powinno się zacząć przyjmować co najmniej na 3 miesiące przed planowaną ciążą. W zasadzie obecnie zaleca się, żeby młode kobiety zażywały niewielkie jego dawki (0,4 mg dziennie), jeśli istnieje tylko prawdopodobieństwo zajścia w ciążę. Kwas foliowy jest niezbędny do prawidłowego rozwoju płodu. Niedobór tej substancji w organizmie kobiety przed zajściem w ciążę i w pierwszych jej tygodniach może spowodować wady rozwojowe układu nerwowego (mózgu, rdzenia kręgowego) u maluszka. Tymczasem część dzieci jest nieplanowana. Kobieta dowiaduje się, że zostanie matką w 4–6 tygodniu ciąży, dlatego kwas foliowy warto przyjmować na wszelki wypadek. Jeśli ktoś nie ma na to ochoty, powinien chociaż wzbogacić dietę w produkty, które w niego obfitują. Dobrym jego źródłem są warzywa, zwłaszcza liściaste (kapusta, zielona sałata, pietruszka, szpinak). Trzeba je jadać na surowo, bo kwas foliowy wrażliwy jest na wysokie temperatury. Kobiety planujące dziecko powinny przyjmować również preparaty z jodem, ze względu na wzrost zapotrzebowania organizmu kobiety w ciąży na ten minerał (150 mikrogramów na dobę przed ciążą, 200 w ciąży), oczywiście po wykluczeniu chorób tarczycy. Niedobór tego pierwiastka może bowiem powodować zaburzenia w rozwoju umysłowym dziecka.