SKŁADNIKI:

  • 2 kalafiory
  • 8 plastrów chudego wędzonego boczku lub bekonu
  • olej 
  • 4 jajka
  • koperek
  • sól
  • pieprz

Kalafiory dokładnie oczyść i opłucz pod bieżącą wodą. Podziel na mniejsze części. Ugotuj w dużej ilości osolonej wody, odcedź na durszlaku. Boczek lub bekon usmaż na chrupiąco na oleju. Na oleju usmaż także jajka sadzone. Gorący kalafior podawaj polany zesmażoną na maśle tartą bułką, z jajkiem sadzonym i plastrami chrupiącego boczku. Posyp koperkiem, oprósz solą i pieprzem.

NASZA RADA: Danie będzie bardziej pożywne, jeśli podasz do niego po 2 ugotowane lub upieczone ziemniaczki. Do wody, w której gotujesz kalafior, wciśnij kilka kropli soku z cytryny – wtedy kalafior nie straci białego koloru.