SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • 60 dag filetów z piersi kaczki
  • 40 dag pomidorków koktajlowych
  • 1/2 świeżego ananasa
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 plasterki cytryny
  • 2 papryczki chili
  • 1/2 łyżeczki pasty krewetkowej
  • łyżeczka mielonych ziaren kolendry
  • 3 łyżki oleju
  • szklanka mleka kokosowego
  • łyżka cukru
  • 2 łyżki sosu ostrygowego
  • 3 garście liści bazylii
  • sól

Filety opłukać, pokroić na kawałki. Pomidorki umyć. Papryczki oczyścić, miąższ posiekać. Ananas obrać i pokroić w kostkę.
Ząbki czosnku obrać, posiekać. Papryczki chili, pastę krewetkową, kolendrę i czosnek dokładnie wymieszać.
W woku rozgrzać olej, usmażyć mięso, odsunąć na bok, a na oleju przesmażyć przygotowaną mieszankę przypraw.
Dodać pomidory, ananas, mleko kokosowe i plasterki cytryrny, dusić 3-4 minuty. Wymieszać z mięsem, przyprawić do smaku cukrem, sosem ostrygowym i solą. Dodać listki bazylii.
Podawać z ryżem na sypko.