GRILLOWANE ROLLSY Z CUKINII Z KOZIM SEREM

Składniki:

● 3 cukinie pokrojone wzdłuż w plastry o grubości ok. 2 cm (użyj obieraczki do warzyw) ● ok. 50 g sera koziego o niskiej zawartości tłuszczu ● 2 garście młodych liści szpinaku ● 1 garść liści bazylii ● 1 łyżka stołowa świeżo posiekanej natki pietruszki ● 1 łyżka oliwy z oliwek ● 1/2 łyżeczki soku cytrynowego ● 1/8 łyżeczki soli ● szczypta świeżo zmielonego czarnego pieprzu

Wyrzuć 3-4 plasterki cukinii, które odkroiłaś z brzegów jako pierwsze. Pozostałe posmaruj z obydwu stron oliwą. Dopraw solą i pieprzem, połóż na rozgrzanym grillu lub patelni grillowej, opiekaj ok. 4 minuty z każdej strony (aż zrobią się złote i miękkie). W małej misce połącz kozi ser, natkę pietruszki i sok z cytryny. Rozsmaruj ok. pół zmielonego czarnego pieprzu Pozostałe posmaruj z obydwu stron łyżeczki masy serowej na każdym z plasterków, z wyjątkiem brzegów szerokości ok. 1,5 cm. Przykryj końcówki kilkoma listkami szpinaku i połówką liścia bazylii. Delikatnie zroluj. Dla pewności, żeby się nie rozwinęły, możesz je przebić np. wykałaczką.

GRILLOWANY ANANAS Z SORBETEM I MUSEM Z BAILEYS

Składniki:

● świeży ananas ● 40 ml likieru Baileys Original Irish Cream ● 400 g śmietany 36% ● 4 żółtka ● 60 g cukru ● 50 g ulubionego sorbetu ● cukier puder

Zobacz także:

Żółtka utrzyj na gładką masę, następnie dodaj śmietanę i likier. Wlej wszystko do syfonu i nabij nabojem. Jeśli nie masz syfonu, ubij w mikserze. Gotową masę włóż na godzinę do lodówki, żeby się schłodziła. Obierz ananasa i pokrój go w plastry. 15 minut przed wyjęciem musu z lodówki zacznij grillować plastry ananasa. Jeśli nie masz grilla, użyj specjalnej patelni lub rusztu w piekarniku. W głębokim talerzu ułóż plaster ananasa, połóż na niego krem i przykryj kolejnym plastrem. Posyp cukrem pudrem. Na wierzch dodaj odrobinę sorbetu.