Składniki:

Ciasto:

  • 5 jaj
  • 1/2 szklanki cukru
  • niepełna szklanka mąki tortowej
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • szklanka naparu kawy
  • cukier waniliowy

Masa:

  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 250 g wiórków kokosowych
  • 200 g masła

Polewa:

  • 2 czekolady mleczne
  • 100 g masła

Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, dodawać cukier, żółtka, a na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Ciasto wylać do natłuszczonej formy. Piec 35 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C. Ostudzony biszkopt nasączyć kawą osłodzoną cukrem waniliowym. Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym, wsypać wiórki kokosowe, gotować, aż masa zgęstnieje. Do gorącej masy dodać masło, wymieszać. Zostawić do ostygnięcia (co jakiś czas zamieszać). Na biszkopt wyłożyć masę kokosową. Czekolady rozpuścić z masłem. Polewą polać ciasto. Schłodzić je w lodówce.