Przygotowanie jajek w koszulkach jest bardzo proste, ale należy pamiętać i kilku szczegółach.
Jajka powinny być jak najbardziej świeże. Im starsze jajko tym otoczka białkowa jest słabsza, co powoduje jej rozpłynięcie się w czasie gotowania. Przed przygotowaniem wyjmujemy też jajka z lodówki aby miały one temperaturę pokojową.

Jajka w koszulkach przygotowujemy wbijając jajo bezpośrednio do osolonego wrzątku. Aby idealnie się ścięło dodajmy do niego łyżkę octu.  Warto jednak wcześniej wytłuc je do kubeczka i dopiero z niego wlać energicznie do wody. Woda nie może zbyt mocno wrzeć, tylko bardzo delikatnie, powinna mieć około 85-90 stopni Celsjusza.

Aby jajko ładnie „owinęło” się ściętym białkiem mieszamy energicznie wrzącą wodę i w środek „wiru” wpuszczamy jajko z kubka. Jajko gotujemy trzy minuty po czym wyciągamy łyżkę cedzakową, ochładzamy przez kilka sekund w zimnej wodzie i osuszamy na ściereczce czy ręczniku papierowym.

Jaja w koszulkach świetnie pasują do śniadania, można je tez podawać na kanapkach z wędzonym łososiem czy bekonem.