SKŁADNIKI:
● 25 dag kurek (mogą być mrożone)
● 5 dag boczku
● 2 łyżki masła
● 3 cebule
● czerwona papryka
● pęczek szczypiorku
● 6 jajek
● 1/2 szklanki śmietany
● sól
● pieprz

Kurki oczyść, umyj i obgotuj przez 20 min. Boczek pokrój w kostkę, podsmaż na łyżce masła. Dodaj obrane i pocięte na piórka cebule, chwilę smaż razem. Włóż obgotowane kurki, smaż, mieszając 10 min, aż wyparuje cały sos. Paprykę umyj, oczyść, pokrój na cienkie paski, uduś na reszcie masła, wymieszaj z kurkami. Szczypior opłucz, otrzep i posiekaj. Jajka zmiksuj ze śmietaną i połową szczypiorku, przypraw sola i pieprzem. Wlej do kurek, usmaż, mieszając. Posyp resztą szczypiorku.