Temat białych i brązowych jaj zaciekawił nas ostatnio w redakcji. Czemu skorupki niektórych jaj są mlecznobiałe, podczas gdy innych delikatnie brązowe? Czy brązowe jaja są zdrowsze od białych? Zagadnienie szczególnie aktualne tuż przed Wielkanocą. Postanowiliśmy więc zapytać eksperta.

Na nasze pytania odpowiedziała dr hab Małgorzata Drywień z Katedry Żywienia Człowieka SGGW, ekspert marki Farmio: Kolor skorupki jaja jest cechą genetyczną zależną od danej kury. Barwa skorupki zależy od ilości odkładanych tam barwników porfirynowych (pochodzących z przemian hemoglobiny krwi). Nie wpływa na to rasa kur, sposób karmienia ani to czy są na wolnym wybiegu. Różne gatunki ptaków znoszą jaja o różnej barwie (np. przepiórki). Kury - tylko białe lub brązowe. W skorupce białych jaj po prostu te barwniki nie odkładają się, bo taką właściwość ma dana kura. Barwa skorupki nie ma żadnego związku ze składem jaja i jego wartością odżywczą. Nie można powiedzieć, że któreś są zdrowsze, bo na to też barwa skorupki nie ma wpływu.

Smacznego jajka!