Porcja: 399 kcal

Przygotowanie:20 minut

Na 4 porcje

  • 4 gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1/2 świeżego ananasa lub 8 plastrów ananasa z puszki
  • limonka
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • mała zielona papryczka chili
  • lody waniliowe

Gruszki przeciąć na pół. Łyżeczką wydrążyć gniazda nasienne. Miąższ skropić sokiem z cytryny. Ananas obrać, usunąć rdzeń ze środka, owoc pociąć w plastry. Ananasy z puszki osączyć z zalewy. Limonkę sparzyć, otrzeć ze skórki. Owoc dobrze ugnieść w dłoniach, żeby wycisnąć jak najwięcej soku. Brązowy cukier rozprowadzić w 3–4 łyżkach gorącej wody.

Ostudzić i wymieszać z sokiem oraz skórką z limonki, a także posiekaną papryczką chili. Na ruszcie rozłożyć folię aluminiową (można też wykorzystać aluminiową tackę). Umieścić na niej owoce i grillować je 4–5 minut z każdej strony, obracając od czasu do czasu. Podawać polane syropem, z lodami waniliowymi.