Dla 4-6 osób

  • 12 dużych, równej wielkości pieczarek
  • ząbek czosnku
  • 2 opakowania twarożku z mleka krowiego lub koziego
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżek oliwy
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • po 2 łyżki ziaren sezamu i słonecznika
  • po szczypcie suszonego tymianku i szałwii lub kilka listków świeżej szałwii

Grzyby opłukać, starannie osuszyć papierowym ręcznikiem lub zaczekać, aż wyschną. Kapelusze odciąć. Nóżki odłożyć. Sok z cytryny wymieszać z oliwą. Mieszaniną oleju i soku zalać kapelusze grzybów. Odstawić w chłodne miejsce. Ziarna sezamu i słonecznik podprażyć na złoty kolor na suchej patelni. Czosnek obrać, przepuścić przez praskę. Nóżki grzybów posiekać. Wymieszać z twarożkiem, czosnkiem i ziarnami. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Dodać zioła.
Grzyby wyjąć z zalewy, starannie osączyć. Wnętrza napełnić masą z twarożku i dodatków.
Kapelusze grzybów ułożyć na blasze nadzieniem do góry. Wstawić do rozgrzanego do 200°C piekarnika. Piec 30 minut. Grzyby przełożyć na półmisek. Udekorować listkami szałwii. Podawać z białym pieczywem.