Dla 8 osób

  • 2 pomarańczowe papryki
  • 2 ogórki węże
  • 2 sery brie
  • 2 czerwone cebule
  • kilkanaście koktajlowych pomidorków
  • paczka kwadratowych krakesów
  • opakowanie paluszków krabowych lub 150 g kabanosów
  • 100 g sera sola lub bryndzy
  • 1-2 łyżki naturalnego jogurtu lub śmietany
  • sól

1) Pomidory i ogórki opłukać. Część ogórków pokroić w cienkie plasterki, resztę w grube plastry, które następnie przekroić na połowę.

2) Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne. Razem z serem brie pokroić w cząstki.

3) Kabanosy lub paluszki krabowe pokroić w grube, ukośne plastry. Cebulę obrać, pokroić w cząstki.

4) Ser lub bryndzę rozetrzeć z jogurtem lub śmietaną. Pastą posmarować krakersy. Ułożyć je na talerzu lub półmisku, a następnie na każdy krakers ułożyć po kawałku kabanosów i wędliny. Przybrać ogórkiem.

5) Na szpadki ponabijać po kawałku papryki, cząstkę ogórka i cebuli lub po cząstce sera, plasterek ogórka i po pomidorku. Koreczki ułożyć obok krakesów. Ewentualnie całość oprószyć solą.