SKŁADNIKI NA 4 PORCJE

  • szklanka ryżu
  • 8 malutkich dyń
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • ogórek
  • po strąku papryki czerwonej i żółtej
  • kulka mozzarelli (ok. 12 dag)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 pęczka natki
  • po łyżeczce suszonych ziół: bazylii i oregano
  • sól, pieprz

Ryż opłukać, osączyć, wrzucić do osolonego wrzątku, gotować ok. 15 minut, odcedzić. Dynie opłukać, ostrym nożem odciąć wierzchy, odłożyć. Ze środka dyń wydrążyć pestki, wnętrze posmarować oliwą.
Cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Papryki umyć, przekroić wzdłuż, oczyścić z pestek, pokroić w drobną kostkę.
Ogórek obrać, przeciąć wzdłuż, łyżeczką wydrążyć pestki, osuszyć, pokroić w kostkę. Mozzarellę pokroić w kostkę. Natkę opłukać, otrzepać z wody, posiekać.
Warzywa i ser przełożyć do salaterki. Dołożyć ryż, dodać sok, natkę, zioła, szczyptę soli i pieprzu, wymieszać. Farsz nakładać do dyń, przykryć odkrojonym wierzchem, wstawić na 15-20 min do piekarnika o temp. 180°C.