SKŁADNIKI:
  • 2 marchewki
  • gałązka selera naciowego
  • 1/2 główki sałaty
  • 4 łyżki oleju
  • po łyżeczce suszonego tymianku i skórki startej z cytryny
  • sok z cytryny
  • 600 g upieczonej piersi indyka
  • kilka czarnych oliwek
  • sól
  • pieprz

Marchewkę obrać, opłukać i pokroić w paseczki. Seler umyć, obrać, pociąć w niezbyt cienkie krążki. Sałatę opłukać. Osączyć lub osuszyć papierowym ręcznikiem. Porwać na części. Olej wymieszać z tymiankiem oraz skórką z cytryny. Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Sałatę razem z marchewką, selerem, pokrojonym w kawałki mięsem i oliwkami ułożyć w salaterce. Polać sosem. Wymieszać.