Do zrobienia 30 ml mleczka potrzebujesz:

FAZA A

■ 13 ml hydrolatu neroli
■ 4 ml 1-proc. roztworu kwasu hialuronowego
■ 0,6 g jedwabiu hydrolizowanego
■ 0,6 g ekstensyny
■ 0,6 g d-pantenolu

FAZA B

■ 3 g oleju (maceratu) z alg
■ 3 g ekologicznego oleju konopnego
■ 3 g oleju (maceratu) z kasztanowca
■ 1 ml lecytyny HLB 4
■ 0,40 ml Polysorbate 80 (emulgator)
■ 3 krople olejowego ekstraktu z rozmarynu

koszt składników: ok. 4,50 zł

Akcesoria: zlewka laboratoryjna o poj. 25 ml, zlewka laboratoryjna o poj. 50 ml, szklana bagietka, minimikser Starannie odmierz lub odważ wszystkie składniki. Następnie w zlewce o poj. 50 ml wymieszaj bagietką składniki fazy A. Żeby d-pantenol szybciej się rozpuścił, zlewkę można włożyć do ciepłej kąpieli wodnej. W drugiej zlewce, o poj. 25 ml, wymieszaj składniki fazy B. Cały czas mieszając bagietką lub minimikserem, fazę B powoli dodaj do fazy A. Po chwili otrzymasz lekką emulsję, pięknie pachnącą kwiatem neroli. Przełóż do buteleczki z dozownikiem. Przechowuj w lodówce. Przed użyciem wstrząśnij.