Do zrobienia 50 ml kremu potrzebujesz:

■ 5 ml masła kakaowego
■ 10 ml Kremobazy Fitomed (gotowa baza kremowa)
■ 10 ml oleju z kiełków pszenicy
■ 35 ml wody z kwiatu pomarańczy

koszt składników: ok. 12 zł



Akcesoria: 2 szklane salaterki

Masło kakaowe rozpuść w kuchence mikrofalowej lub w tzw. kąpieli wodnej, umieszczając miseczkę z masłem w garnku z gorącą wodą. W drugiej salaterce umieść kremobazę i olej, całość energiczne wymieszaj łyżką. Wlej wodę aromatyzowaną kwiatami pomarańczy i dalej mieszaj. Po chwili dodaj rozpuszczone masło kakaowe. Gdy wszystkie komponenty dokładnie się połączą (co potrwa kilka minut), emulsja zacznie stawiać lekki opór. Będzie to oznaczać, iż pomału powstaje krem. Mieszaj dalej, dopóki nie uzyskasz gładkiej, jednolitej konsystencji. Przełóż do buteleczki z dozownikiem. Przechowuj w lodówce.