Do zrobienia 25 ml kremu potrzebujesz:

FAZA A

■ 6,30 ml hydrolatu oczarowego
■ 0,2 ml niacynamidu (witamina)
■ 1g 1-proc. roztworu kwasu hialuronowego
■ 0,3 g hydromanilu (substancja nawilżająca)
■ 1,6 ml STRUCTURE XL (emulgator)

FAZA B

■ 0,55 ml oleju (maceratu) z brzozy
■ 0,55 ml oleju z ogórecznika (zimnotłoczonego)
■ 0,50 ml imwitoru 380 (emulgator)
■ 2 krople olejowego ekstraktu z rozmarynu
■ 2–3 krople wybranego olejku eterycznego

koszt składników: ok. 3 zł


Akcesoria: 2 zlewki o poj. 25 ml, szklana bagietka, minimikser

W zlewce o pojemności 25 ml wymieszaj bagietką składniki fazy A: w hydrolacie rozpuść niacynamid, dodaj kwas hialuronowy i hydromanil, a na końcu STRUCTURE XL. Odstaw na 5 minut, by skrobiowy emulgator napęczniał. W drugiej zlewce – również o pojemności 25 ml – wymieszaj składniki fazy B. Następnie powoli, cały czas mieszając minimikserem, dodaj fazę B do fazy A. Miksuj jeszcze kilka minut. Przełóż do buteleczki z dozownikiem. Przechowuj w lodówce.