Wspomaga także trawienie i przyspiesza przemianę materii, a to za sprawą wyjątkowej obfitości kwasu mlekowego. Kupisz ją bez kłopotu w każdym sklepie spożywczym, warzywniaku i na bazarku. W czasie diety możesz jeść taką, jaką lubisz najbardziej, czyli bez przypraw, z marchewką, jabłkiem, kminkiem, cebulą oraz pić sok powstały w czasie kiszenia. Dieta z wykorzystaniem kiszonej kapusty idealnie oczyszcza organizm – już po tygodniu zauważysz, że twoja skóra nabrała blasku i elastyczności. Kapustę możesz jeść na surowo lub gotować ją – wtedy warto po przyrządzeniu domieszać do niej nieco surowej, aby uzupełnić ubytki witaminy C. Dietę możesz stosować właściwie bez ograniczeń przez cały okres jesienno- zimowy, po 2 tygodniach ogranicz tylko liczbę posiłków zawierających kapustę do 2 dziennie. Początkowo waga będzie spadać dość szybko, po 2–3 tygodniach się zatrzyma, natomiast kontynuowanie takiego jadłospisu pozwoli ci zachować świetną formę i odporność przez całą zimę.

ŚNIADANIA

Śniadania (posiłek zakończ zawsze wypiciem
szklanki soku z kiszonej kapusty):

  1. Szklankę kefiru lub maślanki zmiksuj z plasterkiem ananasa lub całym kiwi i łyżeczką kiełków, do tego zjedz tost pełnoziarnisty.
  2. Zrób kanapkę z kromki pełnoziarnistego pieczywa, masła, liści sałaty lub cykorii, jajka na twardo oraz świeżego lub kiszonego ogórka.
  3. 30 dag płatków owsianych wymieszaj z obrana, podzielona na cząstki nektarynka, zalej szklanka letniego, chudego mleka.
  4. Grahamkę przekrój na pół, posmaruj masłem, chudym twarożkiem (lub połóż plasterek chudego żółtego sera) i ulubiona konfiturą.
  5. Kawałek pumpernikla posmaruj masłem, przykryj sałata, plasterkiem odtłuszczonej szynki z indyka, plastrami pomidora, posyp posiekanym szczypiorem.

PRZEKĄSKI

(jako II śniadanie lub podwieczorek)

  1. 10 dag kiszonej kapusty wymieszaj z łyżką kwaśnej śmietany, przypraw do smaku pieprzem, zjedz z kromką pełnoziarnistego chleba.
  2. Kromkę pieczywa posmaruj topionym serkiem kremowym, do tego zjedz kiwi lub pomarańczę.
  3. 3 sucharki pełnoziarniste z niskosłodzonym dżemem lub jabłko zapiekane z cynamonem.
  4. 10 dag kiszonej kapusty wymieszaj z połówką startego kwaśnego jabłka, łyżeczką oleju, przypraw do smaku pieprzem i odrobiną cukru.
  5. Twarożek wiejski wymieszaj z łyżką pszennych otrąb, łyżką płatków kukurydzianych i łyżką suszonej żurawiny.
    Poza tym możesz bez obaw popijać czyste zupy, np. czerwony barszczyk z kartonu. Przyprawiaj je sporą ilością ziół.

OBIADY

  1. Nadziewane ziemniaki: 2 spore ziemniaki ugotuj w mundurkach, przekrój na pół, wydrąż. Wypełnij farszem z 10 dag posiekanej kiszonej kapusty, 5 dag wędzonego łososia, soli, pieprzu i koperku do smaku. Posyp startym żółtym serem, zapiekaj ok. 20 min w temp. 180°C. Podawaj z sałatka z pomidora, cebuli i dowolnych świeżych ziół, polaną sosem z oleju i octu winnego.
  2. Ryba duszona: 20 dag posiekanej kiszonej kapusty uduś z 3 łyżkami bulionu warzywnego z kostki. Filet chudej ryby (ok. 15 dag) opłucz, osusz, oprósz sola i pieprzem, podziel na 2–3 kawałki, połóż na kapuście i uduś. Przed podaniem posyp posiekana natka pietruszki, skrop sosem sojowym. Podawaj z ziemniakami z wody.
  3. Pierś lub udko grillowanie: 20 dag posiekanej kiszonej kapusty podlej odrobiną wody, podduś, oprósz pieprzem. Pojedyncza pierś z kurczaka (lub udko bez skóry) posyp ulubionymi ziołami, zgrilluj z obu stron bez tłuszczu. Podawaj z kaszą gryczaną na sypko i podduszona kapusta, posyp ulubionymi, świeżymi ziołami.
  4. Makaron z sosem: szklankę pełnoziarnistego makaronu ugotuj al dente w osolonym wrzątku, polej sosem z oliwy, przeciśniętego przez praskę czosnku oraz startego parmezanu i świeżych posiekanych ziół. Podawaj z surówka z 20 dag kiszonej kapusty wymieszanej z posiekanym plasterkiem ananasa, łyżką rodzynek, olejem oraz solą i pieprzem do smaku.
  5. Kapusta duszona: na oleju podsmaż pokrojoną cebule, paprykę i cukinie. Dorzuć kilka suszonych, namoczonych i pokrojonych w plasterki grzybów i 20 dag kiszonej kapusty. Przypraw do smaku sola, pieprzem i kminkiem. Zjedz z 2 ziemniakami z wody.

KOLACJE

  1. 20 dag kiszonej kapusty wymieszaj z posiekaną cebulą, marynowana papryką i pokrojoną w paski wędzoną szynką. Polej sosem z oliwy i soku cytrynowego oraz pieprzu do smaku. Zjedz z razowa grzanka.
  2. Grahamkę przekrój na pół, posmaruj cienko masłem, przykryj kiszoną kapustą, pieczoną wędliną i plasterkiem ananasa, posyp kiełkami.
  3. 20 dag kiszonej kapusty wymieszaj z posiekaną dymką ze szczypiorem, drobno pokrojonym pomidorem (obranym ze skóry i pozbawionym pestek), osaczonym z zalewy tuńczykiem w sosie pomidorowym, łyżeczką keczupu, sokiem cytrynowym oraz solą i pieprzem do smaku. Posyp obficie posiekana natka pietruszki. Zjedz z pełnoziarnistym tostem.
  4. 20 dag kiszonej kapusty wymieszaj z posiekanym plasterkiem ananasa, startym jabłkiem, pokrojonym w paski wędzonym kurczakiem i kilkoma łyżkami osączonej z zalewy kukurydzy z puszki. Skrop oliwa, sokiem cytrynowym i sosem tabasco. Zjedz z kawałkiem pity.
  5. 20 dag posiekanej kapusty wymieszaj z 2 łyżkami kwaśnej śmietany, startym kwaśnym jabłkiem, plasterkiem pokrojonego boczku i pociętym w plasterki ugotowanym ziemniakiem. Włóż do żaroodpornej formy, oprósz obficie suszonymi ziołami, zapiekaj 15 min w temp. 200°C.