DZIEŃ 1

  • ŚNIADANIE: Bułka grahamka z sałatą, chudą wędliną drobiową i warzywami sezonowymi (ogórek, pomidor)
  • II ŚNIADANIE: Jabłko, 4–5 migdałów
  • OBIAD:Dorsz duszony w warzywach, 1/2 torebki brązowego ryżu
  • PODWIECZOREK: Jogurt naturalny lub owocowy do 3 proc. tłuszczu z 2 łyżkami otrąb, szklanka soku naturalnego
  • KOLACJA: Sałatka z twarogiem i warzywami (twaróg, jogurt naturalny, pomidor, cebula, 3 rzodkiewki, papryka czerwona, szczypiorek, koperek)

DZIEŃ 2

  • ŚNIADANIE: Owsianka (3 łyżki płatków owsianych, szklanka mleka odtłuszczonego), 3–4 suszone śliwki
  • II ŚNIADANIE: Kromka pieczywa z chudą wędliną drobiową i warzywami, szklanka soku pomarańczowego
  • OBIAD: Zupa krem z brokułów (brokuł, mała marchewka, pietruszka, por), grillowana pierś z kurczaka, sałata z ogórkiem, pomidorem i oliwą
  • PODWIECZOREK: Sałatka owocowa (1/2 grejpfruta, pomarańcza, kiwi, jabłko)
  • KOLACJA: Sałatka z tuńczyka i fasoli czerwonej (tuńczyk w sosie własnym, sałata, pomidor, trochę fasoli czerwonej, oliwa z oliwek, pieprz, oregano)

DZIEŃ 3

  • ŚNIADANIE: 2 kromki pieczywa razowego z odtłuszczonym twarogiem i warzywami typu ogórek, pomidor, rzodkiewki itp. Szklanka zielonej herbaty bez cukru
  • II ŚNIADANIE: Koktajl truskawkowy na bazie maślanki do 3 proc. tłuszczu
  • OBIAD: Sałatka typu śródziemnomorskiego z grillowaną piersią kurczaka (100–150 g) i grzankami ziołowymi
  • PODWIECZOREK: Owoce sezonowe
  • KOLACJA: Zupa marchwiowo-jabłkowa z curry (4 porcje: 2 łyżki oleju, łyżeczka curry, 50 dag startej marchewki, posiekana cebula, starte jabłko, 4 szklanki rosołu z kurczaka, sól, pieprz, 4 łyżeczki jogurtu naturalnego). Na oleju podsmażyć curry, dodać marchew, cebulę i jabłko, dusić ok. 15 min. Przełożyć do blendera, dodać połowę rosołu, zmiksować. Dodać resztę rosołu, zagotować, udekorować jogurtem).

DZIEŃ 4

  • ŚNIADANIE:2 kromki pieczywa razowego z sałatą, łososiem wędzonym i pomidorem. Szklanka zielonej herbaty
  • II ŚNIADANIE: 2 plastry arbuza, jogurt z 2 łyżkami otrąb granulowanych, łyżką pestek dyni lub słonecznika
  • OBIAD: Roladki drobiowe, ugotowana fasolka szparagowa
  • PODWIECZOREK: 1–2 jabłka pieczone z cynamonem
  • KOLACJA: Omlet (2 białka, 1 żółtko) z pieczarkami i szczypiorkiem

DZIEŃ 5

  • ŚNIADANIE: Jogurt naturalny z orzechami i rodzynkami, bułka, pomidor
  • II ŚNIADANIE: Miseczka czereśni
  • OBIAD: Szparagi, soczewica (ugotowana oddzielnie) duszona z warzywami (kabaczek, por, marchew, papryka, pomidor)
  • PODWIECZOREK:1–2 porcje owoców sezonowych
  • KOLACJA: Serek wiejski z pomidorami i cebulą (sałatka)

DZIEŃ 6

  • ŚNIADANIE: Owsianka (3–4 łyżki płatków) z mlekiem i owocami
  • II ŚNIADANIE: 1–2 cienkie wafle ryżowe, jednodniowy sok z marchwi
  • OBIAD: Pstrąg pieczony w folii, surówka z marchwi i jabłka
  • PODWIECZOREK: Galaretka z owocami sezonowymi
  • KOLACJA: Sałatka z wędliną drobiową (pomidor, sałata, ogórek etc.)

DZIEŃ 7

Zobacz także:

  • ŚNIADANIE: 2 grzanki razowe z serkiem homogenizowanym i niskosłodzoną konfiturą, kakao na chudym mleku
  • II ŚNIADANIE: Jogurt z musli
  • OBIAD: Filet z kurczaka nakłuty widelcem i naszpikowany słupkami czosnku,pieczony w folii, mizeria z jogurtem
  • PODWIECZOREK: Sałatka owocowa (kiwi, jabłko, pomarańcza)
  • KOLACJA: Zupa krem z cukinii (cukinia, 1/2 marchwi, selera, pietruszki – ugotowane i zmiksowane.)