Na 10 porcji

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 2-4 żółtka
  • 2 łyżki śmietany
  • łyżka cukru
  • tłuszcz do formy

Krem

  • 1/2 szklanki syropu truskawkowego
  • szklanka kefiru
  • 250 g masła roślinnego
  • 100 g cukru pudru

Do dekoracji

  • 300 g truskawek
  • cukier puder

Składniki na ciasto zagnieść. Wstawić na 2 godziny do lodówki. Schłodzone ciasto rozwałkować. Posługując się talerzykiem, wykroić z niego 9 placków. Plackami wyłożyć wysmarowaną tłuszczem formę z dołkami. Spód ciastek wyłożyć pergaminem i nasypać po łyżce suchej fasoli. Resztę ciasta pokroić w romby. Ponakłuwać. Ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Ciasteczka razem z plackami piec 15 minut w 200°C. Wystudzić. Masło utrzeć z cukrem. Wlewać kefir, jednocześnie miksując, aż powstanie gęsty krem. Wymieszać go z syropem. Masą napełnić foremki. Udekorować truskawkami i rombami z ciasta. Na wierzchu posypać cukrem pudrem.