Wino z kawą - co to za napój?

Miłośnicy wina i kawy będą zachwyceni - kalifornijska wytwórnia wina Apothic Wine wydaje jedyną w swoim rodzaju limitowaną edycję czerwonego wina, do którego dodano kawę parzoną na zimno. Przedstawiciele marki przyznali, że ​​do stworzenia kawowego wina o nazwie Apothic Brew zainspirowało ich rosnące zapotrzebowanie na kawę parzoną na zimno - w USA sprzedaż tego napoju wzrosła o około 80% w 2017 roku. Kawa parzona na zimno, czyli tzw. cold brew coffee, to specjalny sposób "parzenia" kawy - zmielone ziarna są trzymane przez kilkanaście godzin w wodzie o temperaturze pokojowej. W efekcie kawa zyskuje całkiem inny smak niż palona tradycyjnie.

Wino z kawą to nie pierwszy nowatorski pomysł marki, która wyprodukowała np. Apush Crush - "dekadencką mieszankę czerwonego wina, która łączy smaki czerwonych owoców z nutami karmelu", oraz Apothic Red, który jest mieszanką "ciemnoczerwonych owoców uzupełnionych nutami wanilii i mokki". Christine Jagher, dyrektor ds. marketingu marki Apothic Wine, powiedziała:

Zawsze staraliśmy się przełamać formę, aby dostarczyć naszym fanom produkty, które pokochają. Apothic Brew to mieszanka, która oferuje wszystko co najlepsze z dwóch różnych napojów - kawy i wina. Nie mogę się doczekać, aż ludzie go spróbują.

Kawa parzona na zimno ma znacznie delikatniejszy smak niż parzona tradycyjnie. Czerwone wino z dodatkiem kawy łączy w sobie nuty owoców i subtelne esencje kawy parzonej na zimno. Apothic Brew jest wyjątkowy także dlatego, że zawiera mniej kofeiny niż standardowa filiżanka kawy, ale wciąż ma charakterystyczny dla niej aromat. Czerwone wino z kawą, może być podawane w temperaturze pokojowej lub lekko schłodzone, najprawdopodobniej nie będzie też drogie, prawdopodobnie będzie kosztować ok. 40 zł. Napój ma ma trafić do sprzedaży 1 kwietnia, niestety, na razie będzie dostępny tylko w USA.